Παιδοδοντία – Προληπτική Οδοντιατρική

Είμαστε ευτυχείς να δούμε εσάς και τα παιδιά σας στο οδοντιατρείο μας. Δουλεύουμε σκληρά για να κάνουμε κάθε οδοντιατρική επίσκεψη διασκεδαστική και προσανατολισμένη στο παιδί επειδή πιστεύουμε ότι η στοματική περίθαλψη δεν χρειάζεται να είναι μια τραυματική εμπειρία για το παιδί σας. Τα παιδιά που θα έχουν ευχάριστες εμπειρίες στην πρώτη τους επίσκεψη θα δημιουργήσουν μια μακροχρόνια θετική στάση απέναντι στην οδοντιατρική περίθαλψη.

Τα πρωινά ραντεβού είναι τα καλύτερα για την πρώτη επίσκεψη του παιδιού σας. Εμείς θα φροντίσουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον και με υπομονή, εύστοχη ενασχόληση και ηρεμία η πρώτη σας επίσκεψη θα εξελιχθεί απόλυτα ομαλά.

 

– Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Θεωρητικά η περίοδος ανατολής των νεογιλών δοντιών ξεκινά περίπου στους έξι μήνες ζωής. Εννοείται φυσικά ότι είναι πιθανό να υπάρχει απόκλιση από αυτό το χρονικό περιθώριο μέχρι και τους δεκαοκτώ μήνες ζωής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο βρέφος. Τα νεογιλά δόντια είναι πολύ σημαντικά, γιατί εκτός από τη συμβολή τους στη μάσηση, συμβάλλουν και στη λειτουργία της άρθρωσης του λόγου και αποτελούν τη σωστή βάση για την ομαλή ανατολή των μόνιμων δοντιών.

 

– Πότε πρέπει να ξεκινήσει η στοματική υγιεινή στα παιδιά;

Από την ημέρα ανατολής του πρώτου κιόλας δοντιού πρέπει να ξεκινάει η στοματική υγιεινή μετά τα γεύματα με μια βρεγμένη γάζα που εφαρμόζεται στο δάχτυλο του γονιού. Η χρήση οδοντόκρεμας ενδείκνυται μετά το πέρας των 2-3 ετών πάντα με επίβλεψη και ποτέ η ποσότητα της οδοντόκρεμας δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέγεθος ενός μπιζελιού.

 

– Είναι απαραίτητη η φθορίωση στα παιδιά;

Αξιόπιστες έρευνες αποδεικνύουν ότι η φθορίωση συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας. Η φθορίωση συνιστάται από την ηλικία των τεσσάρων ετών και έχει θετικό αντίκτυπο στα παιδιά εξαιτίας της ευχάριστης γεύσης του φθοριούχου ζελέ που χρησιμοποιείται.

 

– Τι είναι οι προληπτικές εμφράξεις και πότε πρέπει να εφαρμόζονται;

Είναι συνθετικά υλικά που τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες με την έναρξη ανατολής των πρώτων μόνιμων οπισθίων δοντιών, δηλαδή περίπου στην ηλικία των έξι ετών. Με τον τρόπο αυτό παρεμποδίζεται η εισχώρηση τροφών στα δύσκολα σημεία των μασητικών επιφανειών που συνήθως δεν καθαρίζονται αποτελεσματικά από τα παιδιά και συνεπώς μειώνεται ο βαθμός προσβολής από τερηδόνα.

 

– Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου πέσει και χτυπήσει με αποτέλεσμα να βγει από το στόμα του το μόνιμο δόντι;

Αρχικά πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι. Συγκρατήστε το δόντι από το ορατό κομμάτι του στο στόμα και όχι από τη ρίζα αν αυτό είναι δυνατόν. Τοποθετήστε το σε ένα ποτήρι με γάλα κατά προτίμηση ή αλλιώς με νερό και τηλεφωνήστε το συντομότερο στον οδοντίατρο.